Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ'.
Ἐκ βρέφους τοῦ Πνεύματος, ὀφθεὶς
δοχεῖον λαμπρόν, θαυμάτων ἐπλούτησας, τὴν παρ' αὐτοῦ δωρεάν, Φωκᾶ ἱερώτατε ὅθεν ἱερουργήσας, τῷ Σωτῆρι ὁσίως,
ἔπιες ἐν ἀθλήσει, τὸ ποτήριον τούτου ᾧ πρέσβευε δεόμεθα, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.


 

 

Ἀνακοινώσεις
No records
Ὁ Βίος του Ἁγ.Ιερομάρτυρα Φωκᾶ τοῦ Θαυματουργοῦ

          

Ἡ Ἱστορία τοῦ Μεσαχωρίου καί τοῦ Ιεροῦ Ναοῦ

Ἃρθρα
Δεν χάνει ούτε δευτερόλεπτο στα 15 δισεκατομμύρια χρόνια

Τα ατομικά ρολόγια γίνονται ολοένα καλύτερα στο μέτρημα του χρόνου. Το νέο θαύμα, δημιούργημα ερευνητών στις ΗΠΑ, είναι ένα ατομικό ρολόι στροντίου, που έχει τόση ακρίβεια, ώστε να μην χάνει (ή να κερδίζει) ούτε ένα δευτερόλεπτο στα 15 δισεκατομμύρια χρόνια, υπερκαλύπτοντας έτσι ακόμη και αυτή την ηλικία του σύμπαντος (14,8 δισ. χρόνια). Οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον δρα Τζουν Γιε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", δήλωσαν ότι το πειραματικό ρολόι τους είναι πλέον τουλάχιστον τρεις φορές πιο ακριβές από ό,τι ήταν πέρυσι, όταν και κατείχε πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ ακρίβειας. Επίσης, η σταθερότητα του ρολογιού (πόσο το ένα «τικ» του μοιάζει με το επόμενο) έχει βελτιωθεί σχεδόν κατά 50% συγκριτικά με πέρυσι, γεγονός που του χαρίζει και το παγκόσμιο ρεκόρ σταθερότητας, εκτός από το ρεκόρ ακρίβειας. Τέτοια ρολόγια μπορούν να έχουν μια ευρεία γκάμα πρακτικών εφαρμογών στο πεδίο των επικοινωνιών, του γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS) και σε άλλες τεχνολογίες, όπως για τη δημιουργία ιδιαίτερα ευαίσθητων μετρητών υψόμετρου, που θα καταγράφουν τις υψομετρικές διαφορές ανάλογα με τις ανεπαίσθητες μεταβολές της βαρύτητας. Το ρολόι μπορεί να μετρά οριακές αλλαγές τόσο στο πέρασμα του χρόνου, όσο και στη δύναμη της βαρύτητας σε ελαφρώς διαφορετικά υψόμετρα (π.χ. ενός ή δύο εκατοστών). Κάτι τέτοιο προβλέπεται από τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία τα ρολόγια κάνουν «τικ-τάκ» πιο γρήγορα, όσο ψηλότερα ανεβαίνει κανείς. Tα ρολόγια απόλυτης ακρίβειας μπορεί να αξιοποιηθούν στη λεγόμενη «σχετικιστική γεωδαισία», η οποία φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο τέτοιων ρολογιών ως υπερευαίσθητους αισθητήρες, προκειμένου να κάνει ακριβέστατες τρισδιάστατες μετρήσεις του σχήματος της Γης. Ο κάτοχος του νέου ρεκόρ αποτελείται από λίγες χιλιάδες άτομα του χημικού στοιχείου στροντίου, τα οποία διατηρούνται σε μια στήλη διαστάσεων 30 επί 30 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), με τη βοήθεια δέσμης λέιζερ, που δημιουργεί ένα οπτικό πλέγμα, στο οποίο διατάσσονται τα άτομα σε διαδοχικά στρώματα. Οι επιστήμονες καταγράφουν τα «τικ-τακ» του στροντίου (430 τρισεκατομμύρια ανά δευτερόλεπτο), «λούζοντας» τα άτομά του με ένα σταθερό ερυθρό φως λέιζερ, που έχει την κατάλληλη συχνότητα, ώστε να αναγκάζει τα άτομα να εναλλάσσουν δύο διαφορετικά ενεργειακά επίπεδα (το ισοδύναμο του παραδοσιακού τικ-τακ). Το ρολόι λειτουργεί σε φυσιολογικές θερμοκρασίες δωματίου.
Αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τα φιλόδοξα σχέδια για τον ουρανοξύστη «κάθετη πόλη»

Αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τα φιλόδοξα σχέδια για τον ουρανοξύστη «κάθετη πόλη» που θα είναι σε θέση να στεγάσει διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα και πάρκα. Η βραβευμένη πρόταση «Endless City» που παρουσίασε η αρχιτεκτονική εταιρεία SURE Architecture με έδρα το Πεκίνο αφορά έναν πύργο ύψους 300 μέτρων που χτίζεται στο Λονδίνο. «Προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε μια πόλη και όχι απλώς ένα ψηλό κτίριο» εξηγεί η γενική διευθύντρια της SURE Architecture και επικεφαλής αρχιτέκτονας του πρότζεκτ, Καμ Φάι Τάι, μιλώντας στο CNN. Το πρότζεκτ, το οποίο κέρδισε το βραβείο SuperSkyScrapers Award 2014, έχει δύο συνεχείς ράμπες ή “δρόμους” που εκτείνονται σε όλο το μήκος του κτιρίου, με καταστήματα, διαμερίσματα, πάρκα και μουσεία. Σχεδιασμένο για να αναπαράγει τη δομή του DNA, οι σχεδιαστές ελπίζουν ο πύργος θα «αυξήσει τις ανταλλαγές, τις επικοινωνίες και τις αλληλεπιδράσεις» προσφέροντας ταυτόχρονα θέα σε όλο το Λονδίνο. «Στο εσωτερικό του κτιρίου δεν υπάρχει κανένα όριο, μπορείτε να περπατήσετε με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να περπατήσετε στην πόλη» εξηγούν οι σχεδιαστές. Μάλιστα το κτίριο, επιτρέπει το φυσικό φως και αέρα να φιλτράρεται, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος, ενώ είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να συλλέγει και να ανακυκλώνει το νερό της βροχής. Το κτίριο θα υποστηρίζεται από έξι σωλήνες από χάλυβα, στους οποίους θα κρύβεται η ηλεκτρική καλωδίωση του κτιρίου και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις.
Γονίδιο που κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να πλεονεκτεί έναντι του εγκεφάλου των ζώων

Γονίδιο που κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να πλεονεκτεί έναντι του εγκεφάλου των ζώων υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν γερμανοί ερευνητές. Το ARHGAP11B παίζει καθοριστικό ρόλο στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό των νευρώνων στον νεοφλοιό, περιοχή ζωτικής σημασίας για τη λογική, τη γλώσσα και την αισθητηριακή αντίληψη. Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Μοριακής Βιολογίας του Κυττάρου και Γενετικής στη Δρέσδη, με επικεφαλής τον Νευροβιολόγο Βίλαντ Χούτνερ, εξηγεί πως το γονίδιο ARHGAP11B έχει επίσης εντοπιστεί στους Νεάντερταλ, καθώς και στους μυστηριώδεις Ντενίσοβαν, ένα άλλο παρακλάδι των σύγχρονων ανθρώπων από τη Σιβηρία, αλλά δεν υπάρχει στο DNA των χιμπατζήδων ή των τρωκτικών. Έτσι, πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στο πρώιμο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης, λίγο αφ’ ότου οι μακρινοί ανθρωπίδες πρόγονοί μας και οι πίθηκοι ακολούθησαν πλέον διαφορετικά εξελικτικά μονοπάτια.

ΙΝΑΦ-Αναζήτηση Ἂρθρα


 

http://sv7jju.dyndns-ip.com:3127/?articlesPage=5

./pa/index.html?articlesPage=5

Ἐκδηλώσεις 
 
 
No records

http://www.efesopus.com/?articlesPage=5